Smrtno nevarno kolesarjenje – priročnik za promocijo strahu

Niti sanjalo se nam ni kako nevarno dejavnost promoviramo in kaj vse se lahko zgodi med tako nedolžnim početjem, kot je vožnja kolesa. Odkrili smo priročnik za kolesarje iz leta 1940 z naslovom A ride of death (Vožnja smrti), objavljen na blogu Creativepro. V njem je na slikovit način prikazana serija posledic v primeru nepazljivosti in nespoštovanja osnovnih pravil vožnje s kolesom. Priročnik ali raje kar pamflet je objavil Police safety council (Policijski varnosti svet). Ne dvomimo, da so številni izvodi tega priročnika končali na šolah, v rokah učiteljev in staršev ter da se je strah o nevarnosti kolesarjenja prenašal na uboge otroke iz generacije v generacijo vse do današnjih dni.

S tem ne želimo prehitro sklepati, da se podobnih prijemov poslužujejo tudi slovenski policisti v sodelovanju s Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter šolskimi učitelji ob pridobivanju kolesarskih izpitov. Slike so dovolj zgovoren pokazatelj logike v ozadju sistematičnega prikazovanja najhujših možnih posledic kolesarjenja.

V kontekstu iz leta 1940, kjer je motorizacija in gradnja prometnic bila v polnem razmahu, razumemo prikazovanje smrtno nevarnega kolesarjenja, kot bitko za prevlado nad sredstvi mobilnosti v produkciji novega urbanizma. Ta novi urbanizem je bil podrejen vožnji z avtomobili in v tem okviru se je v veliki meri ohranil do danes. V njem ni prostora za kolesarjenje in soseske prijazne za pešce. Z istim namenom se je izpodrival tudi javni promet. Zato ob pogledu na naslednje slike lahko med drugim razberemo izvor problemov kolesarjenja v sedanjosti.

Zaenkrat bomo prikazali samo nekatere slike, saj vas v teh zgodnjih spomladanskih dnevih ne bi radi odgnali s koles. Bomo pa v kratkem objavili še drugi del zgodbe oz. izrazimo se strokovno – priročnika.

Najprej opozorilo, da gre le za dejstva in nič drugega kot dejstva, ki so plod dolgoletne prakse policistov. In te dokazujejo, da so za smrti kolesarjev krivi njihova nepazljivost in pomanjkanje znanja.

Dekleta glavo gor ves čas…

Naslov horror filma obeta in sugerira, da se vsi kolesarji vozijo najmanj po dva komada na enem kolesu.

Povprečen kolesar se vozi nekako takole.

Brez opozorila je spremenil smer in avto je prepozno ustavil. Nepotrebna smrt, sam si je kriv…

Fant se je zapeljal direktno v bus.

Ubogi avtomobilist ni mogel pravočasno ustaviti. Še ena nepotrebna smrt.

Zelo se je trudil izgoniti kolesarju, vendar žal ni šlo po načrtih. Namig: mogoče bi naslednjič moral poskusiti voziti manj kot 70km/h…

Isto, še eno mlado življenje je šlo po zlu.

Pa kaj je s temi kolesarji, kar naprej skačejo pod avtomobile?

Bookmark the permalink.

Comments are closed