Mednarodni dan zimskega kolesarjenja in natečaj za najboljšo fotografijo na temo zimskega kolesarjenja

V petek, 10. februarja 2017 smo obeležili Mednarodni dan s kolesom na delo pozimi – Winter Bike to Work Day, ki ga organizira Winter Cycling Federation iz Kanade od leta 2013. Gre za mednarodno akcijo, kjer kolesarji sodelujejo v prijateljskem tekmovanju v zimskem kolesarjenju med mesti, podjetji in šolami po vsem svetu.

Akcije je potekala v okviru aktivnosti v okviru nacionalne kampanje kolesarjenja na delo Pripelji srečo v službo, ki bo tudi leto potekala v mesecu maju in osvešča o pomenu kolesarjenja kot trajnostne in aktivne oblike mobilnosti posameznika in njegovih pozitivnih vplivih na družbo.

S sodelovanjem pri tem svetovnem dogodku želi Slovenska kolesarska mreža opomniti na to, kako pomembno je kolesarjenje pozimi. V času povečanega zgoščevanja prometa zaradi zimskih razmer je kolo lahko dobra alternativa na poti v službo ali v šolo, seveda ob ustrezno očiščeni infrastrukturi. Z ustrezno opremljenim kolesom in toplimi oblačili lahko tudi v zimskem času na poti v službo naredimo nekaj dobrega za svoje razpoloženje, telesno pripravljenost, ter ne nazadnje tudi za okolje. Z izbiro kolesa namesto avtomobila lahko prispevamo k zmanjšanju dnevnih koncentracij škodljivih delcev PM10 v zraku, ki so povišane predvsem pozimi, k čemur pripomorejo predvsem izpusti v prometu, poleg kurišč in neugodnih klimatskih pogojev.

Mednarodno akcijo so člani Slovenske kolesarske mreže podprli tudi z aktivnostmi v številnih mestih po Sloveniji:

Ljubljana: Ekipa Ljubljanske kolesarske mreže je s podporo podjetja PNZ svetovanje projektiranje d.o.o za zimske kolesarje pripravila prijazno presenečenje med 7. in 8. uro, na križišču Celovške in Bleiweissove ceste. Kolesarjem so delili svetilke in rogljičke.

Maribor: Mariborska kolesarska mreža je delila čaj za mimoidoče kolesarje med 14. in 16. uro.kolesarjem na Grajskem trgu in na Gosposki ulici v Mariboru;

Koper: Ekipa Kolesarske mreže Obala je zimske kolesarje  presenetila z brioši na Ulici 15. maja;

Lendava: Pomurska kolesarska mreža je pripravila aktivnosti v Kolesarskem centru Murania v Čentibi;

Novo mesto: člani Novomeške kolesarske mreže kolesarje pozdravili in jim delili čaj na terasi čajnice na spodnjem.

Vse udeležence akcije pa pozivamo, da sodelujejo tudi na nagradnem natečaju za najboljšo fotografijo na temo zimskega kolesarjenja. Več informacij na letaku spodaj in FB strani: @slokolesarji

it2017/