Dejstva

Na tej strani bo odslej sproti nastajala baza vseh zanimivih podatkov, povezav, dokumentov in drugih uporabnih virov. Med nastajanjem jih bomo poskušali združevati v smiselne celote. Če imate karkoli zanimivega in bi to utegnilo biti uporabno tudi za druge, nam pošljite in bomo objavili na tej strani.

Ankete:

Gre za anketo s katero želimo ugotoviti in razumeti okoliščine, ki so povezane s krajami koles ter tako prispevati k izboljšanju varnosti koles pred krajo.

Tehnični normativi:

Napisan je v Slovenščini in vsebuje osnovne podatke o tem kako postaviti kvalitetna parkirišča za kolesa.

V tem trenutku najboljši priročnik za urejanje kolesarskega parkiranja, napisan po Danskih izkušnjah, v Angleščini.

Starejša navodila iz leta 2000, ki obsegajo večino pomembnejših elementov kolesarske infrastrukture. Manjkajo novejši ukrepi, ki so nastali v zadnjem času in jih poskušamo implemetirati tudi v Sloveniji.

Dokumenti:

Dokument, kjer so podana izhodišča in osnovne usmeritve na kak način naj bi se razvijalo državno kolesarsko omrežje.

Povezave:

 • Uradna spletna stran Evropske kolesarske zveze – ECF:
  www.ecf.com
 • Eden boljših, če ne najboljši blog kolesarskega aktivista, očeta “cycle chic” fotografa in filmarja Mikaela Colvilla Andersena:
  http://www.copenhagenize.com/
 • Poleg nizozemske edina “kolesarska ambasada”, ki skrbi za promocijo kolesarjenja po vsem svetu, z bazo podatkov – know how in svežimi novicami:
  http://www.cycling-embassy.dk/
 • Verjetno najboljši in najobširnejši blog namenjen prometu ter trajnostni mobilnosti na svetu sploh. Ogromne baze podatkov in vsestranske povezave.Res  primer  strokovne in blogerske odličnosti:
  http://www.planetizen.com/